28/9/11

Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ

Πρόσφατες,πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι ότι ο ρυθμός της πρωτεϊνικής σύνθεσης αρχίζει να αυξάνεται λίγες ώρες μετά από την προπόνηση και φθάνει στο ανώτατο σημείο της μετά από 24-36 ώρες για να ομαλοποιηθεί ξανά στις 48 περίπου ώρες.
Αυτά τα ευρήματα αφορούν νέους και συστηματικούς αθλητές. Οι χρόνοι αυτοί λοιπόν είναι σίγουρα μεγαλύτεροι για αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και για αρχάριους/άπειρους,πρωτάρηδες αθλητές.
Το θέμα γίνεται πιο πολύπλοκο αν συνυπολογισθεί η ποσότητα και το είδος της μεταπροπονητικής διατροφής και ιδιαίτερα του πρώτου μεταπροπονητικού γεύματος,αυτού δηλαδή που λαμβάνεται μέσα στο γνωστό παράθυρο ευκαιρίας.
Επίσης: χρησιμοποιούνται διατροφικά συμπληρώματα (π.χ. κρεατίνη );
Και βέβαια πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η ένταση και η διάρκεια της προπόνησης.
Συνεπώς ο χρόνος αποκατάστασης μεγαλώνει όσο πιο:
-μεγάλης ηλικίας είστε
-αρχάριοι είστε
-έντονη είναι η τελευταία προπόνηση
-απρόσεκτη είναι η μεταπροπονητική σας διατροφή και κυρίως όσο πιο ανεκμετάλλευτο μένει το παράθυρο ευκαιρίας
Γενικά οι χρόνοι αποκατάστασης των συστηματικά γυμναζόμενων ερασιτεχνών ηλικίας ως 40 ετών που ακολουθούν χονδρικά τους κανόνες της μεταπροπονητικής διατροφής χωρίς να παίρνουν βοηθήματα είναι 48-72 ώρες..
Προσαρμόστε τους στα δικά σας δεδομένα!
Μερικοί προπονητές προτείνουν η επόμενη προπόνηση να γίνεται στο ανώτατο σημείο της υπεραναπλήρωσης τότε δηλαδή που οι μύες μας είναι πιο δυνατοί. Η υπόδειξη αυτή έχει λογικό έρεισμα αλλά φλερτάρει κανείς με την υπερπροπόνηση.
Εκτός από την τοπική αποκατάσταση λάβετε υπόψη και την αποκατάσταση του κεντρικού νευρικού συστήματος (συστημική αποκατάσταση).
Πολλές φορές το νευρικό μας σύστημα μας βαράει το καμπανάκι και πρέπει να μπορούμε να το ακούμε και να το λαμβάνουμε υπόψη πριν προχωρήσουμε στην επόμενη προπόνηση.
Λίγο η γνώση της σχετικής θεωρίας,λίγο η εμπειρία και λίγο η παρατήρηση θα μας αποτρέψουν τουλάχιστον από σοβαρά λάθη.
Πολλοί έχουν πάθει σοβαρές ζημιές λόγω αμετροέπειας,άγνοιας και περιφρόνησης των βασικών νόμων. Αυτό μπορείτε σίγουρα να το αποφύγετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου