3/10/11

Η γυμναστική νικά τη κατάθλιψη

Η οικονομική κρίση μοιάζει ανίκητη. Οποιαδήποτε επιθυμία πλέον εξετάζεται βάση της αναγκαιότητας, ενώ η απόκτηση κάθε αγαθού περνά πρώτα από αυστηρό οικονομικό έλεγχο. Έφτασε τελικά η συντέλεια του κόσμου ή μήπως έχουμε πάρει τη ζωή μας λάθος; Παρακάτω θα προσπαθήσω να σας αποδείξω ότι υπάρχει αντίδοτο στη μιζέρια και την θλίψη των καιρών.

-Η γυμναστική νικά τη κατάθλιψη

Οι περισσότεροι φαντάζονται ότι η άσκηση βελτιώνει τη ψυχολογία μόνο θεωρητικά. Στην πραγματικότητα οι αλλαγές που έρχονται μέσα από τη κίνηση είναι καθαρά βιοχημικές. Ως γνωστόν η σεροτονίνη είναι η ορμόνη που ελέγχει τη διάθεση. Όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι ψηλά η διάθεση σου είναι καλή. Όταν δεν κυλά αρκετή σεροτονίνη μέσα στον εγκέφαλο νοιώθεις κατάθλιψη. Έχει βρεθεί πειραματικά ότι η άσκηση αυξάνει τη παραγωγή της συγκεκριμένης ουσίας σημαντικά. Τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε φαρμακευτική, αντικαταθλιπτική αγωγή ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα διατροφής. Και επειδή τα αποτελέσματα της άσκησης μπορούν να διαρκέσουν για ημέρες, η άσκηση μπορεί να είναι ένας απόλυτα φυσικός και ασφαλής τρόπος για να βελτιώσει κανείς τη διάθεση του ή να ανακουφιστεί από την κατάθλιψη αν τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η παράγωγη της ορμόνης γίνεται στο πεπτικό σύστημα και οι κακές διατροφικές συνήθειες, επίσης, επηρεάζουν σοβαρά τη παραγόμενη ποσότητα.
-Η γυμναστική δεν κοστίζει
Ακούω πολλούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν την κακή οικονομική συγκυρία ως δικαιολογία για την αποχή από τις προπονήσεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό. Η γυμναστική μπορεί να γίνει οπουδήποτε και με κάθε μέσο. Αλώστε, μια από τις σπουδαιότερες ασκήσεις είναι το περπάτημα στο δρόμο. Η αερόβια προπόνηση δεν θέλει ούτε ακριβό διάδρομο, ούτε πισίνα, ούτε κωπηλατικό σκάφος. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μέρος για να τρέξεις, μια διαδρομή για να κάνεις ποδήλατο, μια παραλία για να κολυμπήσεις. Όσο αφορά την αναερόβια άσκηση και ειδικά την άσκηση με αντιστάσεις (βάρη) τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τελείως. Τα περισσότερα γυμναστήρια χρεώνουν την ετήσια συνδρομή με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα, ενώ ακόμη και στη πιο φθηνή καφετέρια της Αθήνας, ο καφές που σερβίρεται στοιχίζει τουλάχιστον 2,5 ευρώ. Μήπως το πρόβλημα μας τελικά είναι οι προτεραιότητες και όχι το κόστος;
-Η γυμναστική μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα
Νομίζω ότι έφτασε πλέον η ώρα για να μιλήσουμε σοβαρά. Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να κάθεται σε γραφεία και να δακτυλογραφεί σε υπολογιστή. Η λειτουργία του οργανισμού στηρίζεται στην κίνηση. Το γονίδια μας δεν διαφέρουν από αυτά των πρόγονων μας οι οποίοι σκαρφάλωναν στα δέντρα για να βρουν τροφή. Μην ελπίζεται ότι θα έχετε υψηλή ποιότητα ζωής εάν αποφεύγεται οποιαδήποτε μετακίνηση με τα πόδια και η λέξη γυμναστήριο σας φέρνει αλλεργία. Ο άνθρωπος που δεν γυμνάζεται αρρωσταίνει πιο εύκολα, έχει μικρότερες αντοχές, έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, γερνά πιο γρήγορα. Ας δούμε τα πράγματα ακριβώς ως έχουν, η γυμναστική ήταν πάντα σημαντική αλλά σήμερα θεωρείται αναγκαία. Η καλοπέραση της ψευτο-πολυτέλειας ας αντικατασταθεί με τη πραγματική απόλαυση του υγιεινού τρόπου ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου