9/5/11

Θεσεις Greek Bodybuilding Community απεναντι σε συμπληρωματα διατροφης και φαρμακευτικες αγωγες

Το Bodybuilding αποτελει οπως εχουμε ξαναναφερει δυσκολο αθλημα και υπαρχει μεγαλος συναγωνισμος.Ολοι οι ασκουμενοι ειτε ειναι αρχαριοι ή προχωρημενοι,ειτε ειναι ερασιτεχνες ή επαγγελματιες θελουν αυτο το κατι παραπανω στην αποδοση τους.Γι'αυτο καταφευγουν στα συμπληρωματα διατροφης ειτε σε διαφορες αλλες ουσιες που θα αναφερουμε παρακατω αναλυτικα.
Τα συμπληρωματα διατροφης οπως "προδιδει"και το ονομα τους συμπληρουν την διατροφη.Σε απλα ελληνικα τα συμπληρωματα χρειαζονται σε περιπτωση ελλειψης καποιου συστατικου για λογους ειτε μηδενικης προσληψης αυτου ειτε λογω αυξημενων αναγκων σε αυτο,σε σημειο που ο ανθρωπος δεν μπορει να προσλαβει μεσω της τροφης.Το πλεον ηπιο και αναγκαιο συμπληρωμα αποτελει η προτεινη.
Η πρωτεινη αποτελει δομικο συστατικο των κυτταρων αρα ειναι αναγκαια για την δημιουργια μυικων κυτταρων.Το συντριπτικο της πλεονεκτημα ειναι η ευκολια προσληψης(μιξη καταλληλης σκονης σε υγρο)μιας και λιγοι ειναι αυτοι που μπορουν να βρισκοντε συνεχως στην κουζινα αφενως και αφετερου ειναι δυσκολο να τρωει κανεις συνεχως πηγες πρωτεινης τοσο συχνα σε τοσο μεγαλες ποσοτητες ωστε να παρθει η καταλληλη ποσοτητα.Επισης,κακα τα ψεματα,το κοστος διατροφης ειναι μεγαλο σε περιπτωση μη χρησης σκευασματος πρωτεινης.Τελος,η υγρη συσταση της την κανει εξαιρετικα ευπεπτη και απορροφησιμη απ'τα τοιχωματα του στομαχιου με αποτελεσμα,ειδικα μετα την προπονηση και κατ'επεκταση αναγκη αμεσης αποκαταστασης,να θεωρειται ιδανικη λυση.Προτεινεται η χρηση "καθαρων"πρωτεινικων ροφηματων{καθαρες πρωτεινες θεωρουνται οι πρωτεινες υψηλης συγκεντρωσης πρωτεινης και ταυτοχρονα χαμηλες σε θερμιδες και υδατανθρακες(σακχαρα)}μιασ και δεν υπαρχει ιδιατερος λογος να πληρωσεις χρηματα για να αγορασεις ςνα μεγαλο ποσοστο ζαχαρης.Αν ο ασκουμενος εχει προβλημα να προσθεσει μαζα ιδανικοτερο θεωρειται να τραφει με περισσοτερες θερμιδες παρα με πρωτεινη ογκου(μη καθαρη).Τελος,τροφες που προσφερουν πρωτεινες σε συνδιασμο με χαμηλα λιπαρα και θερμιδες ειναι το κοτοπουλο,η γαλοπουλα,η ελια μοσχου,τα γαλακτομικα προιοντα 2%,το cottage cheese και γενικα τα τυρια με 10% λιπαρα και κατω.
Ενα αλλο πολυ διαδεδομενο συμπληρωμα ειναι η κρεατινη.Η κρεατινη ειναι μια ουσια που παραγεται από το σωμα μας και η οποια δημιουργειται στο συκωτι, το παγκρεας και τα νεφρα από διαφορα αμινοξεα.Κρεατινη βρισκουμε και σε τροφες κυριως ζωικης προελευσης.Η κρεατινη εχει το χαρακτηριστικο να ενωνεται με φωσφορο και να σχηματιζει μια ουσια πολυ σημαντικη για την ενεργειακη αποδοση,τη φωσφοκρεατινη, η οποια συμβαλει τα μεγιστα στην επιπλεον παραγωγη ενεργειας,παρατεινοντας το χρονο που μπορες ο μυς να παραγει εργο.Τα οφελη της κρεατινης ειναι η δυνατοτητα που δινει για επιτευξη μεγιστης δυνατης εργασιας των μυων μεσω του ATP(η τριφωσφορικη αδενοσινη που παρεχει ενεργεια στους μεισ κατα την διαρκεια της ασκησης) πρεπει να αναδημιουργειται διαρκως και τα αποθεματά της να ξαναγεμιζουν κατα τη διαρκεια της προσπαθειας.Η κρεατινη ενεργει ως επαναπρομηθευτης των επιπεδων ATP που ειναι απαραιτητα για τις ασκησεις υψηλης εντασης.Συνισταται η χρηση μονουδρικης κρεατινης σε κυκλους χρονικων περιοδων χρησης-μη χρησης,τηρηση σωστων ποσοτητων σε συνδιασμο με αυξημενη ποστητα υγρων.Φυσικες πηγες κρεατινης ειναι το κρεας γενικα αλλα ειδικοτερα το μοσχαρισιο κρεας ειναι το πλουσιοτερο σε κρεατινη απο ολα τα αλλα(4-5 γραμμάρια ανα κιλο κρεατος).
Τα αμινοξεα αποτελουν τα βασικα δομικα στοιχεια των πρωτεινων που καθοριζουν και τις χαρακτηριστικες ιδιοτητες τους.Εικοσι αμινοξεα χρησιμοποιουνται στην κατασκευη των περισσοτερων πρωτεινων των ζωντανων οργανισμων στη Γη. Αυτα ονομάζονται πρωτεϊνικα αμινοξεα.Αυτα ειναι η Αλανίνη(Ala),η Αργινίνη(Arg),η Ασπαραγίνη(Asn),η Μεθιονίνη(Met),η Λυσίνη(Lys),η Λευκίνη(Leu),το Ασπαργανικό οξύ(Asp),η Φαινυλαλανίνη(Phe),η Κυστεΐνη(Cys),η Προλίνη(Pro),η Γλουταμίνη(Gln),η Σερίνη(Ser),το Γλουταμικό οξύ(Glu),η Θρεονίνη(Thr),η Γλυκίνη(Gly),η Θρυπτοφάνη(Trp),η Ιστιδίνη(His),η Τυροσίνη(Tyr),η Ισολευκίνη(Ile)και η Βαλίνη(Val).Απ' αυτα χρησιμα για τον Body Builder ειναι τα ακολουθα

1)ΙΣΟΛΕΥΚΙΝΗ:α)ενα αμινοξυ διακλαδιζομενης μορφης που καταναλωνεται και χρησιμοποιειται για ενεργεια απο τον μυικο ιστο.
β)χρησιμοποιειται για να εμποδισει την απωλεια ιστων σε εξασθενημενους οργανισμους.
γ)απαραιτητη στον σχηματισμο αιμοσφαιρινης.

2)ΛΕΥΚΙΝΗ:α)ενα αμυνοξυ διακλαδιζομενης αλυσιδας που χρησιμευει σαν πηγη ενεργειας.
β)βοηθα στη μειωση της διασπασης πρωτεινης στους μυς
γ)διαμορφωνει την προσληψη των νευροδιαβιβαστων στους μυς,καθως επισης και της απελευθερωσης της εγκεφαλινης,η οποια αναχαιτιζει την διοδο των σηματων του πονου στο νευρικο μυικο συστημα.
δ)βοηθα στην επουλωση της επιδερμιδας και των σπασμενων οστων.

3)ΒΑΛΙΝΗ:α)ενα αμινοξυ διακλαδιζομενης αλυσιδας το οποιο δεν επεξεργαζεται απο το συκωτι και καταναλωνεται μαλλον ενεργα απο τους μυς.
β)επηρεαζει την προσληψη του εγκεφαλου απο αλλους νεβροδιαβηβαστες προδρομους(τριπτοφανη,φαινυλανινη,τυροσινη)

4)ΙΣΤΙΔΙΝΗ:α)μια απο τις μεγαλυτερες ενωσεις που απορροφουν τις υπερυθρες ακτινες στην επιδερμιδα.
β)σημαντικη στην παραγωγη ερυθρων και λευκων αιμοσφαιριων,και χρησιμευει στην θεραπεια της αναιμιας.
γ)χρησιμευει στην θεραπεια αλλεργικων ασθενειων,της ρευματοειδους αρθριτιδας και του ελκους του στομαχου.

5)ΛΥΣΙΝΗ:α)τα χαμηλα επιπεδα μπορουν να επιβραδυνουν την συνθεση της πρωτεινης,επηρεαζοντας τους μυς και τουςσυνδετικους ιστους.
β)αναχαιτιζει τους ιους και χρησιμοποιειται για την θεραπεια του απλου ερπη.
γ)η λυσινη και η βιταμινη c μαζι,σχηματιζουν την l-carnitine,που δινει την δυνατοτητα στον μυικο ιστο να χτησει το οξυγονο περισσοτερο ικανοποιητικα.
δ)βοηθα στην αναπτυξη των οστων,παιζοντας σημαντικο ρολο στην αναπτυξη του κολλαγονου,
στην ινωδης πρωτεινη που αναπληρωνει τα οστα,τους χονδρους και αλλους συνδετιους ιστους.

6)ΜΕΘΕΙΟΝΙΝΗ:α)προδρομος της κυστινης και κρεατινης.
β)μπορει να αυξησει τα αντιοξειδωτικα επιπεδα(γλουταθειονη)και να μειωσει τα επιπεδα
χοληστερολης του αιματος.
γ)βοηθα στην απομακρυνση τοξικων αποβληματων απο το συκωτι και βοηθα στην αναγεννηση του συκωτιου
και του ιστου των νεφρων.

7)ΦΑΙΝΥΛΑΝΙΝΗ:α)ο κυριοτερος προδρομος της τυροσινης.
β)ενισχυει την ικανοτητα μαθησης,την μνημη,τη διαθεση και την επαγρυπνηση.
γ)ειναι κυριο συστατικο για την θεραπεια ορισμενων τυπων καταθλιψης.
δ)ενα κυριο συστατικο για την παραγωγη κολλαγονου.
ε)καταστελει την ορεξη.

8)ΘΡΕΟΝΙΝΗ:α)βοηθα την εμποδιση συσσωρευσης λιπους στο συκωτι.
β)αποτελει ενα σημαντικο συστατικο του κολλαγονου
(βρισκεται γενικα σε χαμηλα επιπεδα σε χορτοφαγους)

9)ΤΡΥΠΤΟΦΑΝΗ:α)προδρομος του κυριοτερου νευροδιαβηβαστη ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ η οποια παραγει μια
καταπραυντικη επιδραση και οχι μονο.
β)διεγειρει την απελευθερωση της αυξητικης ορμονης.
γ)ειναι διαθεσιμο μονο σε φυσικες διατροφικες πηγες.

Τα ακολουθα αμινοξεα λειτουργουν για μερικα ως απαραιτητα και σε μερικους ως μη αυτο εγγκειται στην δυνατοτητα καθε οργανισμου να τα παραγει απο αλλα αμινοξεα.Αυτα ειναι

1)ΑΡΓΙΝΙΝΗ:α)μπορει να αυξησει την εκκρισητης ινσουλινης,της γλυκαγονης και των αυξητικων ορμονων.
β)βοηθα στην αναρρωση απο τραυματισμο,στην δημ. του κολλαγονου κ στην διεγερση
του ανοσοποιητικου συστηματος.
γ)προδρομος της ΚΡΕΑΤΙΝΗΣ και του gaba(ενος νευροδιαβιβαστη στον εγκεφαλο).
δ)μπορει να αυξησει τον αριθμο των σπερματοζωαριων.

2)ΚΥΣΤΕΙΝΗ:α)βοηθα στη παρεμποδιση της ζημιας απο την καταναλωση αλκοολ και την χρηση καπνου.
β)ενεργοποιει την δραστηριωτητα των λευκων αιμοσφαιριων.

3)ΤΥΡΟΣΙΝΗ:α)προδρομος των νευροδιαβιβαστων νορεπινεφρινης και της επινεφρινης,καθως και του θυροειδη
και των αυξητικων ορμονων κ της μελανινης
β)ανυψωνει την διαθεση.
(η χρωστικη ουσια που ειναι υπευθυνη για το χρωμα της επιδερμιδας κ των μαλλιων)

Συνισταται η χρηση τους γιατι βοηθα στην αυξηση της ενεργειας και της αντοχης πριν την προπονηση οσο και για αυξηση του ρυθμου αποκαταστασης των μυων αμεσως μετα την προπανηση.Επισης βοηθα αποτελεσματικα στην μειωση της κοπωσης,στην αυξηση της μυϊκής αποκατάστασης,στην μειωση του μυικου καταβολισμου,στην αυξηση των επιπεδων ενεργειας,την μειωση της παραγομενης κορτιζολης και την αυξηση της πρωτεινικης συνθεσης.
Υπαρχουν πολλα αλλα συμπληρωματα στην αγορα αλλα προσωπικα κανενα αλλο δεν κρινεται απαραιτητητο.Ωστοσο,καθε οργανισμος ειναι διαφορετικος με διαφορετικη ανταποκριση σε καποιο ερεθισμα.Σε αυτο το σημειο πρεπει να τονιστει οτι η χρηση λιποδιαλυτων και λιποτροπικων γενικα κρινεται επιζημια για τον ανθρωπινο οργανισμο(νεφρα,συκωτι κτλ)αλλα οπως ειπαμε παραπανω καθε οργανισμος ειναι διαφορετικος.Αν θεωρηθει απ'τον ασκουμενο τοσο απαραιτητη η χρηση(ειδικα λιγο πριν τους αγωνες)καλο θα ειναι να διατηρηθει μετρο και να γινει οσο το δυνατον πιο συντομο το διαστημα χρησης.
Οσον αφορα τις φαρμακευτικες συνταγες(ορμονες κτλπ)η θεση του Blog ειναι ξεκαθαρη.Τα φαρμακα αποτελουν αναμφισβητητα οπλα "μαζικης"δυναμης και αποτελεσματων αλλα τα αποτελεσματα αυτα εχουν το δικο τους αντιτιμο.Το αντιτιμο αυτο ειναι τα συμαντικα προβληματα υγειας(στηροτητα,καρδιακα προβληματα,νεφρικη ανεπαρκεια και αλλα)που βιωνουν οι χρηστες τετοιων ουσιων.Καλο θα ηταν να τονιστει οτι δεν κατακρινουμαι κανεναν ασκουμενο για καποια επιλογη του απλα καταγραφουμε τους κινδυνους και απο κει και περα το Bodybuilding και γενικα η ζωη ειναι καθαρα προσωπικη υποθεση και ο καθενας διαχειριζεται τον ευατον του με τον τροπο που θεωρει σωστο.
Συνοψιζοντας,καταλαβαινουμε ολοι οτι τα συμπληρωματα σου δινουν 25% παραπανω αφου βεβαιως καποιος εχει καλυψει σε ολους τους αλλους τομεις(ξεκουραση,προπονηση,διατροφη)την τελιοτητα.Τα συμπληρωματα δεν ειναι μαγικες φορμουλες επιτυχιας αλλα σιγουρα βοηθανε.Η χρηση φαρμακων δεν συυνισταται και καλο θα ναι να αποφευγονται.
Καλες προπονησεις και καλα οφελη,
Θανος

Βιβλιογραφια
http://www.bodybuilders.gr
http://www.bodybuilding.com

1 σχόλιο:

  1. εξαιρετικες οι αλλαγες Θανο! να δημοσιευεις συνεχεια πληροφοριες και συμβουλες! συνεχισε την καλη προσπαθεια! η κοινοτητα θα μεγαλωσει και αλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή